x

کانون ارزیابی

کانون ارزیابی بر مجموعه‌ای از تمرین‌های متنوع متمرکز است که برای شبیه‌سازی ابعاد مختلف محیط کار طراحی شده‌اند. کانون ارزیابی، برنامه ای ۱ تا ۲ روزه است که طی آن، گروهی از مدیران، کارکنان یا داوطلبين استخدام در یک سازمان، با شيوه ها و ابزارهای گوناگون ارزیابی مواجه می شوند. بر مبنای عملکرد افراد در این برنامه، گزارشی در مورد شایستگی ها، توانمندی ها، ویژگی های روان شناختی و شرایط مورد نياز برای عملکرد موفق هر یک از ایشان، تدوین می شود.

مشاهده بیشتر

آزمون های کانون


تست‌های روان‌سنجی

ممکن است از آزمون‌های روان‌سنجی برای تجزیه‌وتحلیل مهارت‌ها و توانایی‌های متقاضی و مطابقت آنها با نیازمندی‌های موقعیت شغلی استفاده شوند. این آزمون‌ها برای برگزیدن متقاضی مناسب برای شغل خاص طراحی شده‌اند. تست‌های روان‌سنجی به‌صورت کتبی یا به‌صورت آنلاین انجام می‌شوند که ممکن است به شرکت‌ها کمک کنند متقاضی مناسب شغل را پیدا کنند. ممکن است رسانه‌ای که برای انجام این آزمایش‌ها استفاده می‌شود، به‌صورت آنلاین یا کتبی باشد.

آزمون‌های استعداد و توانایی

آزمون‌های استعداد و توانایی برای اندازه‌گیری استدلال منطقی یا عملکرد تفکر طراحی شده‌اند و آزمون‌های استانداردی هستند که شامل سؤالات چندگزینه‌ای‌اند و تحت شرایط سخت‌گیرانه برگزار می‌شوند. صدها یا حتی هزاران آزمایش استعداد و توانایی در بازار وجود دارند. آزمون‌های محبوب عبارت‌اند از: توانایی کلامی، توانایی عددی، استدلال انتزاعی، استدلال فضایی، استدلال مکانیکی و تست‌های بررسی خطا / داده‌ها.

آزمون‌های شخصیت

آزمون‌های شخصیت، پرسش‌نامه‌های استاندارد شده‌ای هستند که جنبه‌های شخصیتی متقاضی را نشان می‌دهند. این آزمون برای تعیین واکنش‌های معمول متقاضی در شرایط مختلف استفاده می‌شود. کارفرمایان طی فرایند استخدام به چندین عامل توجه می‌کنند، از جمله چگونه کنار آمدن با دیگران، واکنش شما در موقعیت‌های پرتنش و سایر اشکال نگرش نسبت به موقعیت‌های شغلی و غیر شغلی.

کانون ارزیابی و توسعه چیست؟

کانون ارزیابی و توسعه، به معنای به کارگیری ابزارهای مختلف برای ارزیابی دقیق و جامع نیروی کار است. این ارزیابی در حوزه مهارت‌ها، سازگاری سازمانی و نیازهای توسعه فردی انجام می‌پذیرد، تا سازمان‌ها را به سمت موفقیت سوق دهد. سازمان‌ها می‌توانند برای ارزیابی نیروی کار آینده یا فعلی خود، با روش‌های مختلفی از جمله استخدام، شناسایی نیازهای آموزشی، شناسایی پتانسیل‌های بالا و برنامه‌ریزی جانشینی، از کانون ارزیابی و توسعه بهره ببرند.

کانون ارزیابی و کانون توسعه در مدیریت منابع انسانی قدری با هم متفاوت‌اند. حیطه اثربخشی کانون ارزیابی، هنگام استخدام و گزینش است و حیطه اثربخشی کانون توسعه، برای اهداف توسعه فردی و سازمانی و برنامه ریزی برای آنهاست؛ که شامل شناسایی نیازهای آموزشی، شناسایی پتانسیل‌های بالا، توسعه رهبری و برنامه‌ریزی جانشینی می‌شود.

فرایند کانون ارزیابی

در نخستين گام برای طراحی یک برنامه ی کانون ارزیابی، رفتارها و شایستگی هایی که برای موفقيت افراد در شغلشان کليدی است، تعریف و مدل سازی می شوند. برای بررسی شایستگی ها، تمرین های مختلفی طراحی می شود و افراد به صورت گروهی و فردی، در آن ها شرکت می کنند؛ رفتار هرکدام از افراد در هر یک از تمرین ها، توسط یک ارزیاب حرفه ای مورد بررسی قرار می گيرد؛ شناخت نهایی براساس تبادل اطلاعات و گفتگوهای ارزیابان به تکامل می رسد؛ طوری که نتيجه شناخت هر یک از افراد، برآیند مجموعه ی مشاهدات ارزیابان از عملکرد ایشان در کانون است.

اجرای کانون ارزیابی


سازمان­ ها برای قطع ارتباط از روال روزمره، ایجاد تعهد شغلی و افزایش خودآگاهی، کارمندان را به طور انتخابی به یک محل خارج از محدوده دفتر می فرستند. شرکت کنندگان چندین فعالیت از قبیل نقش آفرینی، بحث های گروهی، مصاحبه های رفتاری و آزمون های فردی از قبیل شخصیت، کارکرد شناختی(هوش چندگانه)، قضاوت موقعیتی و ... را انجام می دهند. در همین حال، ارزیاب های باتجربه شرکت کنندگان را از نظر رفتار نشان دهنده آنها مورد مشاهده و ارزیابی قرار می دهند. پس از جمع بندی نتایج آزمون های مختلف توسط ارزیابان در جلسه واش آپ و بر اساس یک پروتکل مشخص، مشخص می شود که هر فرد متناسب با نحوه عملکرد خود مناسب برای چه جایگاه شغلی ای است و یا اینکه در جایگاه شغلی خود نیاز به آموختن چه مهارت هایی دارد. نتیجه این جمع بندی در قالب یک کارنامه نهایتاَ ظرف مدت یک هفته به فرد شرکت کننده بصورت حضوری یا آنلاین ارائه خواهد شد.
کانون­ های ارزیابی مجازی نیز مانند کانون های ارزیابی حضوری در یک فضای مجازی شبیه سازی شده طیف گسترده ای از فعالیت ها را ارائه می دهند. به طوری که در این روش آزمون های آنلاین از افراد گرفته شده و ارزیابی حضوری به صورت فردی بوده و بصورت مجازی توسط ارزیاب صورت خواهد گرفت. پس از جمع بندی نتایج آزمون های مختلف توسط ارزیابان در جلسه واش آپ و بر اساس یک پروتکل مشخص، مشخص می شود که هر فرد متناسب با نحوه عملکرد خود مناسب برای چه جایگاه شغلی ای است و یا اینکه در جایگاه شغلی خود نیاز به آموختن چه مهارت هایی دارد. نتیجه این جمع بندی در قالب یک کارنامه نهایتاَ ظرف مدت یک هفته به فرد شرکت کننده بصورت حضوری یا آنلاین ارائه خواهد شد.
رویکرد کانون ارزیابی ترکیبی بر اساس ترکیبی از ارزیابی حضوری و آنلاین است. به طوری که شایستگی‏ های کمی بصورت آنلاین احصاء شده و اکثر شایستگی ‏ها بصورت حضوری توسط ارزیابان احصاء خواهد شد. پس از جمع بندی نتایج آزمون های مختلف توسط ارزیابان در جلسه واش آپ و بر اساس یک پروتکل مشخص، مشخص می شود که هر فرد متناسب با نحوه عملکرد خود مناسب برای چه جایگاه شغلی ای است و یا اینکه در جایگاه شغلی خود نیاز به آموختن چه مهارت هایی دارد. نتیجه این جمع بندی در قالب یک کارنامه نهایتاَ ظرف مدت یک هفته به فرد شرکت کننده بصورت حضوری یا آنلاین ارائه خواهد شد.

عناصر کانون ارزیابی


شایستگی

امروزه عموما‌ً شایستگی‌ها را به عنوان الگویی قابل اندازه‌گیری از دانش، مهارت‌ها، توانایی‌ها، رفتارها و دیگر خصایص تعریف می‌کنند (KSAOs) که متمایز کننده عملکرد عالی از عملکرد متوسط هستند.

مدل شایستگی

پس از تعریف شایستگی، لازم است که تعریف دقیقی از مدل شایستگی نیز انجام شود. مدل شایستگی مجموعه ای از شایستگی ها می باشد که بر اساس اسناد مربوط به یک سازمان یا یک شغل می‏ توان آن را تدوین نمود.

ابزارها

ابتدا باید ابزار مورد نیاز طراحی شود و تعدادی ابزار از بخش حضوری و تعدادی از بخش الکترونیکی در یک کانون ارزیابی نیاز است که شامل بخش های حضوری مصاحبه، ایفای نقش، کارتابل و ... و همچنین آزمون‌های آنلاین شخصیت، کارکرد شناختی و ... می باشد.

ارزیاب ها

تیم ارزیاب آموزش دیده و توانمند یکی از عوامل اصلی موفقیت کانون های ارزیابی و توسعه است. ارزیابی توسط ارزیاب حرفه ای طی یک فرآیند چهارمرحله ای اتفاق می افتد، این چهار مرحله عبارتند از مشاهده، ثبت، طبقه بندی و امتیازدهی.

مشاهده رفتاری

اولین و مهم ترین وظیفه ارزیاب در هر یک از تمرینات، مشاهده رفتار است و به عنوان بنیان مراحل بعدی تلقی می شود. مشاهده به هر آن چه که کاندیدای مورد ارزیابی می گوید و یا انجام می دهد دلالت دارد، مهمترین نکته این است که مشاهده رفتار مبتنی بر واقعیت است و نه تعبیر.

ثبت رفتاری

هر چند فرآیند ارزیابی رفتار در چهار مرحله نمایش داده می شود، دو مرحله نخست همزمان انجام می شود. یعنی ارزیاب هم می بیند و توجه می کند و هم می نویسد و ثبت می نماید، در این مرحله ارزیاب هر انچه کاندیدای ارزیابی می گوید و یا انجام می دهد را ثبت می نماید.

طبقه بندی رفتاری

طبقه بندی رفتارها و تخصیص آن به شایستگی ها در پایان تمرین آغاز می شود. بهتر است که طبقه بندی موارد ثبت شده بلافاصله بعد از تکمیل مشاهده و ثبت رفتارها صورت بگیرد. در طبقه بندی رفتار مشخص می کنیم که هر یک از رفتارها به کدام شایستگی ها مربوط است و مثبت است یا منفی.

امتیازدهی شایستگی ها مبتنی بر رفتارها

بخش پایانی فرآیند ارزیابی رفتار، امتیازدهی به هر یک از شایستگی ها برای کاندیدای مورد ارزیابی است، در این مرحله بر اساس مراحل قبل و با توجه به شواهد مثبت و منفی طبقه بندی شده برای هر شایستگی، امتیازی به فرد می دهیم که توانمندی وی را در آن شایستگی نشان دهد.

کاربردهای کانون ارزیابی

کانون ارزیابی یک فرآیند جامع و منعطف جهت ارزیابی و توسعه متقاضیان و کارکنان در یک محیط کاری ارائه می‌دهد و دارای رویکردهای متفاوتی است. کانون ارزیابی با رویکرد جذب، کانون ارزیابی با رویکرد ارتقا و انتصاب، کانون ارزیابی با رویکرد توسعه. استفاده از مراکز ارزيابي و توسعه ابزاري است براي حصول اطمينان از اين امر که آموزش‌هاي ارائه شده به افراد، متناسب با نيازهاي استراتژيک سازمان است. دليل ديگر کاربرد گسترده مراکز ارزيابي و توسعه در سازمان‌ها، پذيرش گسترده مفهوم شايستگي‌هاي رفتاري در حوزه مديريت منابع انساني مي باشد. از آنجايي که مراکز ارزيابي و توسعه بر محور شبيه‌سازي شرايط کاري استوارند، براي سنجش عيني شايستگي‌هاي مورد نياز جهت انجام اثربخش کارها و وظايف بهترين و موثرترين راه به شمار مي‌روند. برخی کاربردهای کانون ارزیابی عبارتند از ارزیابی شایستگی کارکنان در احراز مشاغل مدیریتی سازمان، ارزیابی کارکنان در جهت استعدادیابی، ارزیابی عملکرد کارکنان، ارزیابی متقاضیان استخدام در سازمان، ارزیابی کارکنان به منظور تدوین برنامه های توسعه و توانمندسازی، ارزیابی نتایج حاصل از مداخلات وآموزش ها، ارزیابی های دوره ای، خود ارزیابی و ارایه بازخورد. مواردی از قبيل افزايش ذخاير جهت نامزد پست‌هاي كليدي مديريتي، شناسايي کارکنان با استعداد، شناسايي نيازهاي آموزشي و پرورشي کارکنان، برنامه ریزی جانشینی و تدوین برنامه کارراهه، تدوین برنامه های توسعه و توانمندسازی کارکنان، ارائه گزارش های فردی،گروهی و سازمانی به مدیریت سازمان، افزایش انگیزه پيشرفت در کارکنان و كمك به اجراي برنامه‌هاي استراتژيك سازمان از جمله دستاوردها و نتایج حاصل از کانون ارزیابی مي باشد.کانون ارزیابی دارای نقاط قوت زیادی می باشد از جمله:

1- کانون امکان سنجش شاخص های پیچیده رفتاری و عملکردی را فراهم می کند.

2- از دید کسانی که در آن شرکت کرده اند دارای رویکردی بی طرفانه و دارای چهره ای معتبر است.

3- کانون ابعاد مختلفی را پیش بینی می کند.

ضرورت کانون ارزیابی


مدیریت امروز، در اداره امور سازمان در پی بهره ‏وری مطلوب است. بهره ‏وری مطلوب جز در سایه کاربرد صحیح منابع و ظرفیت‏ های تولیدی و استفاده مناسب از بازار و فروش محصولات و خدمات حاصل نمی‏ شود. مدیریت امروز، منابع انسانی را بخش مهم و محور تولید می ‏داند. از این ‏رو، استفاده درست از ظرفیت انسانی تولید را پشتوانه بهره ‏وری سازمان می‏ انگارد. نیروی انسانی نیز در ازای کاری که انجام می‏ دهد به تامین شرایط زیستی خود و خانواده ‏اش می ‏اندیشد و خود را محق می‏ داند که در تعیین سرنوشت شغلی و آینده خود آگاهانه مشارکت کند. مدیریت امروز همانگونه که در پی مهندسی مجدد فرایندها و روش ‏های سخت ‏افزاری کار است تا با کمترین هزینه، بیشترین سود را ببرد، به همان ترتیب نیز در پی بازنگری در نظام ­های منابع انسانی است تا بتواند از ظرفیت­ های بالقوه این منابع در تحقق اهداف بهره‏ وری بهره‏ جویی کند. مدیریت امروز راز موفقیت خود را در بهپویی، نوآوری و فعلیت بخشیدن به ظرفیت ‏های بالنده نیروی انسانی می ‏داند. در میان گروه‏ های مختلف منابع انسانی به عنوان مهمترین سرمایه ‏های یک شرکت، مدیران دارای نقشی متمایز و حساس هستند و نحوه نقش آفرینی آن‏ ها، تأثیر بسزایی در موفقیت سازمان دارد. در همین راستا یکی از مهمترین وظایف مدیران، استفاده از کلیه منابع موجود جهت تحقق اهداف‌ کوتاه ‌مدت و بلند مدت سازمان است. کارایی و اثربخشی مدیریت هر

سازمان به معنای توانایی مدیران آن در چگونگی تهیه، تخصیص، بکارگیری، حفظ و توسعه منابع موجود است که این امر بدون در اختیار داشتن اطلاعات صحیح، دقیق و به روز از منابع ممکن نخواهد بود.

در دنیای امروز یکی از قویترین و مؤثرترین روش‌های استعدادیابی و ایجاد استخر استعداد، استفاده از کانون‌های ارزیابی است. این شیوه که در حال حاضر در پیشروترین سازمان‏ ها در نظام‏ های مدیریتی موفق دنیا به کار گرفته می‏ شود، در سطح برنامه ‏ریزی تا اجرا دارای هفت فرایند است که به صورت زنجیره وار دنبال می‏ شود. این فرایندها عبارتند از: فرایند شناخت شامل مطالعات اسناد بالادستی و پنل مدیران جهت استخراج مؤلفه‌های شایستگی، فرایند مطالعات مدل شایستگی شرکت‌های مشابه داخلی و خارجی جهت طراحی مدل، فرایند طراحی ابزارها، شبیه‌سازها، بازی‌ها و سناریوها، فرایند آماده‌سازی نرم‌ افزار، فرایند شناسایی و توجیه تیم ارزیاب، فرایند اجرای کانون و در نهایت فرایند تحلیل و تدوین گزارش‌های متنوع از نتایج کانون.

بدین ترتیب هیچ نظام استخدامی بی‏ نیاز از اجرای کانون ارزیابی بر اساس مدل‏ های اختصاصی طراحی‏ شده نمی‏ باشد. این اقدام به ‏نحوی در همه نظام‏ های استخدامی سازمان‏ های پیشرو در کشور مشاهده می‏ شود و انتظار می ‏رود در آینده‏ ای نه چندان دور، انتخاب‏ ها، انتصاب ‏ها و ارتقاهای سازمانی بر اساس مدل‏ های شایستگی باشد.

مزیت های کانون ارزیابی


سازمان ها به طور روز افزون در حال استفاده از متدولوژی کانون ارزیابی هستند. مزایای بسیاری دارد و موارد زیر دال بر محبوبیت آن است:

ویژگی کليدی این روش، استفاده از تمرین هایی برای شبیه سازی مسائل واقعی شغل افراد، می باشد. تیمی از ارزیابان حرفه ای، در موقعيت های مختلف، عملکرد هر فرد را مورد بررسی قرار می دهند؛ تا از این طریق سوگيری ها و خطاهای ارزیابی، به حداقل ممکن برسد. این روش با بهره گرفتن از تکنيک های پيشرفته ی تحلیل رفتار، امکان شناخت افراد بر مبنای عملکرد ایشان در یک فرآیند کوتاه آزمایشگاهی یکی دو روزه را فراهم می کند. کانون ارزیابی و توسعه، پيشينه ای بيش از نیم قرن دارد و البته به طور مستمر طی این سال ها توسعه و تکامل یافته است. پژوهش ها حاکی از آن است که بالاترین نرخ اعتبار پيش بينی بيش از ۷۰٪ در بين روش های مختلف ارزیابی افراد، متعلق به این روش است؛ به همين دليل است که بیش از دو سوم پانصد شرکت برتر جهان، از این روش برای تصميم گيری در مورد افراد و رشد دادن ایشان، بهره می برند.
افراد را با برداشت های متفاوتی از رفتارها و قابليت هایشان آشنا می کند و آن ها را در خودشناسی، یاری می دهد.
فرصت های کم نظيری را برای بروز قابليت های متنوع و گاهی پنهان افراد و مشاهده این قابليت ها توسط مدیران بالادست، فراهم می کند. کارنامه ی کانون، مدرکی قابل استناد جهت معرفی توانمندی های خود به دیگران است.
به افراد کمک می کند تا در راستای بهره برداری هرچه بيشتر از قابليت هایشان، تغييرات و بهبودهای لازم در رفتار و شيوه ی فعاليت خود اعمال کنند.
سازمان به کمک نتایج کانون برنامه های آموزشی و پرورشی لازم برای رشد قابليت های افراد را طراحی و اجرا می کند.
به مدیران بالادست کمک می کند که افراد را در کارراهه ی شغليشان بهتر هدایت کنند؛ یعنی به موازات رشد قابليت های افراد، گردش و ارتقای شغلی ایشان را تسهيل کنند.

نمونه گزارشات کانون ارزیابی


موسسه بینش برگزارکننده کانون ارزیابی و توسعه در سراسر کشور

برای کسب مشاوره رایگان یا ثبت سفارش میتوانید از فرم روبرو استفاده کنید یا از طریق راه های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید. کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس میگیرند.

021-66936871

ارزیابی مدیران

Hidden

مطالب مرتبط